İlk kez İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) 2006 kapsamında düzenlenen bir panelle başlayan Kültürel Çoğulculuk Bağlamında Tiyatro Etkinliklerine bu yıl da devam edildi
Fırat GÜLLÜ
(UÖM 1. Karma Ana ve İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Zümre Başkanı)
Panele Musevi Cemaati Tiyatrosu adına YSK Alkışlar Tiyatrosundan Korel Özvaron; Ermeni Cemaati Tiyatrosu adına Berberyan Kumpanyasından Boğos Çalgıcıoğlu ve Bercuhi Berberyan; Rum Cemaati Tiyatrosu adına Stefo Seyisoğlu konuşmacı olarak katıldılar. Yine Musevi Cemaati adına panele yurtdışında bulunduğu için katılamayan oyun yazarı ve araştırmacı Beki L. Bahar da bir video çekimi ile katkıda bulundu.
Bu yıl tarihsel süreçleri biraz daha ön plana çıkarma ihtiyacı ile yaşadığımız topraklarda geçmişte varolan çok kültürlü gösteri sanatları ortamının 19. yüzyıldan itibaren yaşadığı dönüşüm mercek altına alındı. Bu bağlamda panelin birinci bölümünde konuşmacılar mensubu oldukları cemaati merkez alarak modernleşme öncesi klasik Osmanlı toplumunun gösteri sanatları ortamını analiz ettiler. Ardından 19. yüzyılda sanat ortamında yaşanan değişimler irdelendi.
Amaç farklı kültürel grupların kendi öz kültürlerini yeniden keşfedişleri ve cemaat tiyatrolarının kuruluşu ile Osmanlıda modern olarak adlandırılabilecek tiyatronun ortaya çıkışının nasıl iç içe geçtiğini ortaya koymaktı. Son olarak değişik cemaat tiyatrolarının temsilcileri, cemaat tiyatrolarının günümüzdeki durumu hakkında çeşitli bilgiler sundular.
Panelin ikinci bölümünde konuşmacılar ve seyirciler, ağırlıklı olarak cemaat tiyatrolarının içe kapalı yapılarını kırarak kamusallaşmasının önündeki engeller üzerine tartışma fırsatı buldular. İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu Girişimi tarafından hayata geçirilen kültürel çoğulculuk bağlamında tiyatro etkinliklerinin son dönemde Türkiyede yaşanan karanlık tabloyu değiştirmek niyetiyle gerçekleştirilmiş umut verici adımlardan birisi olduğu tespitiyle panel son buldu.