1601 yılında Taylanda giden İspanyol misyonerler o dönemde Siam adını taşıyan Ayutaha Krallığında yaşayan Yahudi tüccarlardan söz ederler. Bu Yahudilerin Musanın emirlerini koruyan bir biçimde yaşadıkları ve bir sinagoglarının bulunduğu misyonerlerin kayıtlarında yer almakta.
Ülkenin resmi kayıtlarına ilk geçen Yahudi, yaşamak üzere Taylanda 1863 yılında göç eden Abraham Navarrodur. Navarro, İngiltere-Doğu Hindistan Şirketinin temsilcisi olarak ülkeye yerleşti. Yine aynı kayıtlardan Navarronun o dönemde Lapburideki Kral Naraiyi sarayında ziyaret ettiğini öğreniyoruz.
1800lerden itibaren Doğudan gelen birçok Yahudi Taylandda ticaret yapmaya başladı. 1890 yılında, Kral V. Rama döneminde Avrupalı Yahudiler de bu ülkeye göç etti. Göç eden aileler arasında bulunan Rosenbergler Bangkokdaki ilk modern otelleri inşa ettiler. Bu otellerin en önemlisi Europe Hoteldir.
1920 yılında Komünist rejimden kaçan Harbinli Yahudiler Taylanda ikinci bir göç başlattılar. Bu göç sırasında ülkeye gelen Haim Gerson, Taylandda önemli bir işadamı olmuş ve onlarca yıl Yahudi cemaati başkanlığını sürdürmüştü.
1930lu yıllarda ülkede yükselişe geçen Nazizmden kaçarak Taylanda sığınan yaklaşık 120 Almanya Yahudisi II. Dünya Savaşının bitiminden sonra bu ülkeyi terk etti. Savaş yıllarda Suriye ve Lübnanlı birçok Yahudi ailesi Taylanda giriş yaptı. Suriye göçmeni İsaac Djemal (İsak Cemal), ileriki yıllarda cemaat başkanı görevine getirildi. Cemalin yeğeni Selim Eubhani de dayısını takiben cemaat başkanlığı yapmış, dini konularda son derece ciddi çalışmalar gerçekleştirmişti.
Savaş sırasında 150 kadar Yahudi, Japonlar tarafından tutuklanıp Kanchanburi Japon POW toplama kamplarına kapatıldı. Aralarında bulunan bir haham tutuklulara dini liderlik yaptı.
1950 ile 1960lar arasında ABD, Irak, Afganistan ve İrandan Bangkoka Yahudiler geldi. 1964 yılında Tayland Yahudi Cemaati Komitesi resmen kuruldu ve yürürlüğe girdi.
1970lerde yaşanan Vietnam Savaşı sırasında ABD ordusunda yer alan bazı Yahudi askerler Taylandın etkisinde kalarak bu ülkeye yerleştiler. Yine aynı yıllarda birçok İsrailli aile biraz macera yaşamak, biraz da yeni olanaklar bulmak umuduyla Taylanda akın etti. Bu İsraillilerin amacı Taylandda değerli taş madenleri bularak mücevherat işi yapmaktı. Giderek sayıları artan İsrail şirketleri Tayland hükümetine tarımla ilgili teklifler getirdiler. Çünkü yapmak istedikleri tarım araştırmaları bu ülkenin iklimine son derece uygundu. İşte bu dönemde Yahudi Cemaati Taylandda bir Talmud Tora okulu kurdu, sinagogda haftalık ibadet programları ve sosyal faaliyetler düzenlemeye başladı.
Taylandda Yahudi nüfusu
Günümüzde Tayland Yahudileri 300 kişilik bir cemaat oluşturmakta ve giderek çoğalmaktalar. Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen buYahudilerin küçük bir kesimi Tayland vatandaşlığına sahip. Suriye, Lübnan ve İsrailden göç edenler Sefarad, Avrupa, Amerika ve Şangaydan gidenler ise Aşkenaz. Taylanddaki Yahudilerin büyük çoğunluğu Bangkokda yaşamakta olup, endüstri ve değerli taş ticareti ile uğraşıyor.
Sinagoglar
Bangkokta Sefarad, Aşkenaz ve Habad olmak üzere üç sinagog bulunuyor. Habada ait iki mekan var: Habad Evi adı verilen bu mekanlarda Şabat günü hizmetleri ve kaşer lokantalar bulunuyor.
Bet Elisheva adlı Aşkenaz Sinagogu 1979 yılında inşa edildi. Elizabeth Rosenberg Zernerin onuruna yaptırılan bu sinagog, Taylanda ilk gelen Rosenberglerin torunu tarafından inşa ettirildi. Sinagog bünyesinde Tayland Yahudi Cemaatinin idari bölümü ve bir Mikve yer almakta. Aşkenaz Sinagogunda ayrıca bir hemşirelik okulu ve Talmud Tora okulu da bulunuyor. Bu sinagogun hazanlık ve hahamlık görevini Taylanda 1993 yılında eşi Nechama Dina ile birlikte göç eden Rav Yosef Kantor yapıyor. Yetişkinlere verilen din kurslarında İbranice ve İngilizce konuşuluyor. Burada kaşer yiyecekler satan market ve restoranlar da bulunuyor.
Even Hen adlı Sefarad Sinagogu 1970li yıllarda inşa edildi. Bu sinagogda da Rav Yosef Kantorun denetiminde olan bir kaşer restoran ve kültür derneği var. Sabah ve akşam dualarında minyan toplanıyor. Ayrıca Cuma akşamları ve Şabat günü duaları gün boyunca sürdürülüyor.
Or-Menahem Habad Evi 1995 yılında kuruldu. Bu mekan turistler için büyük önem taşıyor. Özellikle Pesahta Seder akşamı ve tüm bayramların kutlamaları oldukça ilgi topluyor. Yüzlerce Yahudi turist her yıl bayramları kutlamak üzere Bangkoka akın ediyor. İbadet hizmetleri Rav Nechamya Wilhelm tarafından yönetiliyor.
İsrail ile ilişkileri
Tayland ve İsrail halkları arasında mükemmel bir dostluk bağı var. 2003 yılında Tayland 100.000 İsrailli turist ağırladı. Taylandın ileri gelen tarım şirketleri İsrailin en önemli müşterileri arasında yer almakta. Taylandın en düzeyli ziraat enstitüsünün öğrencileri tarım alanında eğitim görmek üzere İsraile gitmekteler. Bu programlar, 1997 yılında iki ülkenin eğitim bakanlıkları arasında imzalanan anlaşmalar sonucunda gerçekleşti.