gozlemkitap
RSS
Yayın Haftaları X
Sibel Pinto ile LEZZET YOLCULUĞU/ Tadı damağınızda kalsın...
Sibel Pinto ile LEZZET YOLCULUĞU/ Tadı damağınızda kalsın...

Yine aylık takvimlerimizin son sayfasını çevirdik. Çoğumuz yılın son günlerinde sevdiklerimizle biraraya gelmenin keyfini yaşamak için bir vesile yaratacağız. 2010 yılının bu son ‘Lezzet Yolculuğu’nda dostlarla sofralarınızda paylaşabileceğiniz bir kaç tariften bahsedeceğim. Her zaman belirttiğim gibi, yemek tarifleri lezzet meraklılarına ilham vermek ve teknik bilgi aktarmak içindir, gerisi arzu ve yaratıcılığınıza bağlı….

Geçenlerde bu cümleye, bir restaurantın broşüründe rastladım, çok beğendim, köşemde paylaşmak isterim: ‘Zaman yaşayıp tükettiklerimizin en kıymetlisi. Öyle yaşayın ki tadı damağınızda kalsın.’

Tüm Şalom ailesi ve okuyucularına ‘tadı damağınızda kalacak’ yeni bir yıl diliyorum.

Soğuk gecelerde içinizi ısıtacak, ana malzemeleri şarap, tatlandırıcı ve baharatlardan oluşan bir

Sıcak Şarap

MALZEME:

75 cl. kırmızı şarap (tercihen Gamay), 2 çubuk tarçın, 3 adet karanfil, 10 adet tane karabiber, 1 yıldız anason, 125 gr. şeker ya da bal, bir portakal kabuğu

HAZIRLANIŞI:

Şarabı bir tencereye alın, önce anason, ardından şeker, tarçın, karanfil, karabiber ve portakal kabuğunu ekleyin. Çok kısık ateşte 20 dakika ısıtın. Süzün, sıcacık servis edin.

Şefin tavsiyesi: Arzuya göre limon, elma, kuru meyveler, baharatlardan zencefil, muskat, çubuk vanilya, kakule ekleyebilirsiniz. Şarap asla kaynama noktasına ulaşmamalı, en çok 80°’de ısıtılmalı. Isıtma süresi de, fazlası buharlaşma sonucu alkol ve asit oranını azaltacağından, 20 dakikayı aşmamalı.

ELMALI TART

Fransa’nın kuzeybatısındaki Normandiya bölgesi binlerce dönüm arazi üzerinde 9 milyon elma ağaçlı peyzajı ile nefes kesici bir bölge. Calvados bu bölgenin yöresel elma brendisi. Calvados’la flambe edilmiş Fransızların ünlü tarte normande aux pommes et calvados-elmalı tartının ılık karamelize lezzetine doyamayacaksınız.

MALZEME:

Hamur için:  500 gr un, 300 gr yumuşak yağ, 150 gr toz şeker, 5 yumurta sarısı

Tart için: 800 gr elma, 50 gr file badem, 40 gr toz şeker, 40 gr. pudra şekeri, 10 gr. yağ, 1 portakalın suyu, 10 cl. Calvados

HAZIRLANIŞI:

Hamuru yoğurun, en az bir kaç saat dinlendirin. Tart kalıbını yağlayıp unlayın. Hamuru yerleştirin. Dilimlenmiş elmaları 5 dakika yağda şekerle çevirin. Tartın üzerine yayın, 180°lik fırında 10 dakika fırınlayın. Portakal suyunu ekleyin, 5 dakika daha fırınlayın. File badem ve pudra şekerini serpin. Küçük bir cezvede ısıttığınız Calvados’u flambe edin(yakın), tartın üzerine dökün ve 20 dakika daha fırınlayın. Ilık servis edin.

Şefin Tavsiyesi: Damak tadı düşkünlerine müjdeli haber-- Calvados artık ülkemize ithal ediliyor. Bu yoğun elma tadlı, ağızda kadife dokulu özel brendiyi daha iyi tanımak isteyenlere, Gusto Dergisinin Aralık sayısı için hazırladığım özel dosyayı okumalarını tavsiye ederim.

Hem görüntüsü hem lezzeti sofraları şenlendirecek Tuzda Tavuk

MALZEME:

1.5-2 kiloluk bir tavuk (ya da hindi), 1 baş soğan, 2 diş sarmısak, 1 demet maydanoz, 1 demet taze kişniş, 3 sap tarhun otu, tuz, karabiber, 650 gr. kaya ya da turşu tuzu, 350 gr un, 4 yumurta beyazı, 3 dal taze kekik, 2 yaprak defne

HAZIRLANIŞI:

Tavuğu temizleyin, tuzlayıp, biberleyin. Soğan, sarmısak, maydanoz, kişniş ve tarhunu tavuğun içine yerleştirin. Bir kapta kayatuzu, un, kekik ve ezilmiş defneyi yumurta beyazlarıyla karıştırın. Gerekirse biraz su ekleyin, homojen bir hamur oluşturun. Hamuru 1-2 cm. kalınlığında açın, tavuğun çevresine tavuğun şeklini gösterecek şekilde sıkıca sarın. (tamamen hermetik olmalı ki buharıyla pişebilsin) 210°lik fırında 70-90 dakika pişirin. Fırından çıkartın, 10 dakika dinlendirin. Tuz kabuğunu kırıp servis yapın.

Tavuğun yanına Zencefilli Patates Kroketleri

MALZEME:

1 kilo pürelik patates, 50 gr. yağ, 5 gr. toz zencefil, 2 yumurta sarısı, tuz, biber, 100 gr. un, 

2 çırpılmış yumurta, 200 gr. galeta unu,  1 lt. kızartma yağı

HAZIRLANIŞI:

Patatesleri ayıklayın, orta boy kesin, bolca tuzlu soğuk suda, kaynama noktasından itibaren, 20 dakika haşlayın. Patatesleri süzün, püre yapın, tavada ateş üstünde çevirerek biraz kurutun; yağ, zencefil ve yumurta sarılarını ekleyin; tuzunu, biberini ayarlayın. Unlu bir tahta üzerinde kroketlere elinizle şekil verin. Önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayın, en az 15 dakika buzdolabında bekletin. Servis öncesi kızgın yağda altın rengi alana dek kızartın, tavuğun yanında sunun.

 

Facebook'ta Paylaş
Yazar Sibel Cuniman Pinto Paris Esintisi
Yazdır Yazdır
Yazdırma Önizleme X Yazdir
Yazdırma işlemini başlatmak için YAZDIR 'a tıklayın.
Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Arkadaşlarıma Gönder X
Abone Formu X
Şalom Gazetesi’nin adresinize gelmesi için bir yıllık şehir içi abonelik ücreti 140 TL.dir.
İletişim Formu X
Şalom Satış Noktaları X
Remzi Kitabevi - Etiler Akmerkez
Remzi Kitabevi - Suadiye
Remzi Kitabevi - Osmanbey
Remzi Kitabevi - Erenköy Carrefour
Remzi Kitabevi - Akadlar Mayadrom
Remzi Kitabevi - Mecidiyeköy Profilo
Remzi Kitabevi - Ankara Armada
Remzi Kitabevi - İzmir
Remzi Kitabevi - Antalya
Şalom Gazetesi - Künye X
künye
Abone Bize Ulaşın Reklam Şalom Satış Noktaları Künye Tüm Hakları Saklıdır. Şalom Gazetesi 2008